Digital Strateg . VD + 15 års erfarenhet. Hjälper styrelser och ägare.

Utmärkelser

Susanne Hydén

Kan du kort berätta om din bakgrund?

- Fostrad i idrottsrörelsen, vidareutvecklad inom utbildning, kommunikation och administration och dök rätt in i rekrytering/bemanning och ledarskap för snart 30 år sedan av en slump. Har varit regionchef för de bolag som idag heter Randstadt och INHOUSE. Startade Spira 2005. Varit med om upp- och nergångar och alltid hittat anpassningar och utveckling. Coachat hundratals arbetslösa, varit nyföretagarmentor, föreläst och ledarskapscoachat.

Varifrån kom affärsidén till ditt bolag?

- Jag ville kunna fokusera på rekryteringsuppdrag med kvalitet istället för att bli en produktionsapparat på ett stort bolag. Eftersom jag dessutom hade småbarn och önskade deltid och det inte fanns några sådana jobb ute kändes egenföretagandet som ett – varför inte? En tjej i mitt nätverk var i samma läge och nyfiken. Med starta-eget-bidrag drog vi igång.

Hur ser din typiska dag ut och hur gör du den produktiv?

- Mycket arbete sker hemifrån och jag brukar försöka komma igång ganska tidigt. Då är det lugnt och skönt och över den första koppen kaffe hinner man med mycket. Jag prickar av listor och tömmer mailboxen. Försöker pausa sociala media till några gånger per dag och tar en bra stund för rörelse mitt på dagen i dagsljus.

Hur får du dina idéer att förverkligas?

- Genom att ha förmågan och modet att driva flera saker och se vilken boll som ska i mål var och när. Visst kan det vara bra att vara smal och tydlig, men om trenden vänder så är det tufft. Jag har också personer runt mig som gillar mina idéer och vill att de ska förverkligas.
Det mest oväntade som förverkligats för mig 2020-21 var en fråga från en känd författare som sökte testläsare på FB. Det började men en roman som blev tre plus fem barnböcker och skuggredaktörsjobb som nu inneburit att jag fått flera riktiga redaktörsuppdrag från förlag. Vem hade trott?
Ganska oväntat var också att min egen bok gav mig avsnitt i Älskade psykopat, Dokumentära berättelser, morgonteve och en massa föreläsningar.

Vilken är en trend just nu gör dig upprymd / exalterad?

- Att vi faktiskt diskuterar vad som är sant och vad som är falskt på ett nytt sätt. Allt från #metoo till #QAnon. Det känns viktig att vi reagerar på det som faktiskt är och jobbar med det istället för kulisser. I affärsvärlden stavas det autencitet och tillsammans med civilkurage och compassion så blir det fina ledord försöka knacka ner på nya stentavlor.

Vilken är en vana hos dig som gör dig mer produktiv som entreprenör?
- Försöka göra ”tråkiga saker” på direkten och rensa undan. Vara metodisk för att ge tid åt kreativt flow. Gå ut i naturen. Promenadmöten och promenadcoaching är underskattat.

Vilka råd skulle du ge ditt yngre jag?

- Att jag skulle införlivat min förmåga att skriva och jobba med text mycket tidigare i karriären. Jag stoppades av någon idé att om jag inte var dramatiskt långt ut på vänsterkanten så hade jag inte där att göra. Trots att jag pluggade media- och kommunikationsvetenskap, hade presskonferens vid uppsatspresentation och plöjde pedagogik. Dumt eget hinder!

Berätta för oss något som är sant som nästan ingen håller med dig om.

- Att vi styrs mer av rädslor och skam än vi vill erkänna. När vi släpper de onödiga bitarna av det är vi riktigt skarpa.

Som entreprenör, vad är det du gör om och om igen och rekommenderar alla andra att göra?

- Vågar tänka nytt, bolla mina tankar, vrida på perspektiven, vidareutvecklas och be om hjälp ibland. Alla mår bra av bollplank, advisors och mentorer – se till att skaffa sådana.

Vilken är en strategi som har hjälpt dig att få ditt företag att växa?

- Jag har inte haft en solklar strategi för tillväxt som huvudsak. Mer för uthållighet och att arbeta nätverksbaserat för att erbjuda rätt erbjudande till rätt kostnad.

Vilket misslyckande har du haft du som entreprenör och vad lärde dig av dem?

- Ha koll på avtal och förväntningar. Hade en tuff situation 2009 när jag lämnade ett våldsamt äktenskap samtidigt lågkonjunkturen slog till. Min affärspartner valde att samtidigt gå bakom min rygg och göra sidouppdrag med en samarbetspartner och ville bråka. Det orkade inte jag just då. En advokat och bekant ställde upp helt gratis för att jag var ”en juste person”, det är ett fortsatt gott ledord.

Vilken är en affärsidé som du är villig att ge bort till våra läsare?

- Att göra det du är verkligt bra på och som andra är beredda att betala för. Skapa en fan-club som verkligen gillar dig och vill sprida ditt budskap.

Vilka är de bäst spenderade 1000 kr som du nyligen spenderat? På vad och varför?

- Tågresan t&r Stockholm för att vara med på Klara K-dagen och hinna med att diskutera ett bokprojekt. Inspiration. Och jag älskar MTRX-tåget mellan Alingsås-Stockholm.

Vilken mjukvara, webbtjänst eller app hjälper dig att vara produktiv som du vill tipsa om?

- Är jättetråkig och klarar mig perfekt med Office, Google, Spotify – plöjer poddar - och lite andra standard program. Lever med min Macbook Pro.

Vilken bok rekommenderar du och varför?

- Förutom mina egna ”Det som ingen ser” eller ”Psykopater på jobbet”, rekommenderar jag Lena Skogholms ”Livskoden enligt hjärnan”. Om vi inte är kompisar med våra hjärnor blir det knepigt och psykopater rör till det ordentligt i huvudet om de ges chansen.

Vilket är ditt favoritcitat?

- ”Hellre tända ett ljus än förbanna mörkret”
 

Vad tycker du är det bästa med Tribe Group hitintills och vad gjorde att du valde att gå med?
- Jag tyckte det var en spännande inbjudan till ett nätverk som var uttalat digitalt och inkluderade många spännande personer som jag ännu inte träffat även om vi ”känt” varandra på LinkedIn. Modernt men samtidigt med en go känsla.
 

Vad söker du för samarbeten, kunder eller tjänster just nu?

- Roliga rekryterings- och coachinguppdrag är alltid välkomna förstås. Skulle även vilja erbjuda chefer stöd under pågående rekryteringar så de lär sig hantverket och det blir en långsiktig nytta. Samma kostnad men en investering i ledarskapet som räcker länge. För alla är så förtvivlat rädda att göra fel. Skrivuppdrag (news, redaktionell text osv) och redaktörsjobb förstås.

Vad kan du hjälpa andra med, vad kan andra förvänta sig av att träffa dig?

Viktiga lärdomar som du vill dela med dig av.

- Våga se på nya möjligheter, där kan framtiden ligga.
Men våga också avbryta sådant som känns fel. Som egenföretagare är det alltid din egen energi, ditt eget ljus som du lever av. Hitta de som ger dig energi och gillar ditt ljus på ett ärligt sätt.
Säg ja till mycket, men inte till allt.

susannehyden.jpeg

Headhunter - framgångscoach - författare - manusutvecklare

Susanne Hydén

  • LinkedIn

karl.jpeg

Karl Sjöblom

Snart kan du läsa mer om alla medlemmar i Tribe Group.

anncharlotte.jpeg

Ann-Charlotte Bjurbäck